Skip to content →

Hvad er parodontose?

Mange mennesker rammes af sygdommen parodontose, og i den forbindelse kan der opstå mange spørgsmål. I samarbejde med Tandlægerne ved Nørreport giver vi dig her en beskrivelse af sygdommen, hvordan den opstår og hvordan du bedst forebygger.

Paradentose forekommer, når en betændelse rammer den knogle, som tandroden sidder fast i. Det er en folkesygdom, der ofte viser sig hos voksne i 30’erne, da sygdommen normalt først blomstrer lidt senere i livet. Trods dette er risikoen for at få Parodontose før 30’erene også en reel risiko. I disse tilfælde er der ofte tale om en mere udfordrende form for Parodontose, hvor tanden løsner sig på kortere tid. Dette kræver en mere grundig hygiejne-rutine, flere tandlægebesøg og i yderste tilfælde behandling med antibiotika.

sunde-taender

Hvordan forekommer Parodontose?

Fremkomsten af parodontose skyldes for mange bakterier omkring tandkødet. Det starter som regel med en tandkødsbetændelse og breder sig herfra ned til tandkødsknoglen. Paradokset i denne forstand er, at kroppens egne forsvarsmekanismer er skyld i, at det omkringliggende område bliver mere betændt. Under tandbørstning og spisning vil der ofte forekomme blødning og ømhed omkring tandkødet. Er sygdommen nået de senere faser vil det vise sig i form af løsrevne tænder. Grundlæggende skal man holde øje med blødninger under tandbørstning og bør straks kontakte sin tandlæge, for at få en tid.

Hvordan kan man forebygge Parodontose?

God mundhygiejne er alfa og omega, hvis man vil undgå Parodontose. En grundig tandbørstning to gange om dagen er det første skridt mod at sikre sig i mod sygdommen. Derudover bør man integrere tandtråd, tandstikker og mellemrumstandbørster. Udover grundig hjemmetandpleje kan ens livsstilsvaner i høj grad også være med til at præge sygdommen. Fx kan rygning, sukker og sukkerholdige drikke forværre sygdommen. Tager man ikke højde for dette, vil der være risiko for at sprede sygdommen til flere områder i tænderne.

Det er vigtigt at du ofte besøger din tandlæge på fx Nørrebro, hvis du har eller har mistanke om paradentose, da tandlægen derved kan sikre at du får foretaget en grundig tandrensning af hele dit tandsæt. I denne proces fjernes både bakterier fra rodoverflader og tænder, så du kan være sikker på at mindske risikoen for, at få sygdommen.

Tandlægerne ved Nørreport I/S
Nørre Voldgade 27
1358 København K
33 15 35 30

Published in Behandling Mundhygiejne Paradentose Tandlæge

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *