Skip to content →

Tips til sundt tandkød

Usundt tandkød er roden til flere forskellige sygdomme i tænderne og tandkødet – eksempelvis caries, tandkødsbetændelse og parodontose, som er en betændelsestilstand i tandkødet, som gør tænderne løse med tiden. Derfor er det også vigtigt, at du rengør dine tænder hver dag. Når du indtager fødevarer, ophober der sig bakteriebelægninger på dine tænder – også kendt som plak. Det er bakteriebelægningerne, som kan føre til betændelse og caries, så der er altså god grund til at huske tandbørste og tandtråd hver dag.

Sundt tandkød

Sådan ved du, at dit tandkød er sundt

Sundt tandkød sidder helt stramt om tanden, er lyserødt i farven og en smule nubret på overfladen. Desuden bløder sundt tandkød ikke efter brug af tandstikkere og tandtråd. Det er altså forholdsvis nemt at finde ud af, om du har sundt tandkød. Hvis du alligevel ønsker en professionel vurdering, skader det aldrig at få undersøgt din mund hos tandlægen. Du kan for eksempel finde en kompetent tandlæge i Århusområdet, som kan give dig et grundigt tjek af dit tandkød og dine tænder.

Sådan holder du tandkødet sundt

Som nævnt er det vigtigt, at du rengør dine tænder hver dag for at fjerne plak fra dine tænder. Selvom plak kan gøre meget skade, er det heldigvis blødt i konsistensen og nemt at fjerne med en tandbørste. Med alderen kan det dog blive nødvendigt at supplere med andre redskaber som fx tandtråd, tandstikkere, solobørster eller lignende. Hvis du vil vide mere om vedligeholdelse af dit tandkød, kan du tage kontakt til din lokale tandlæge.

Selvom grundig mundhygiejne er en vigtig hjørnesten for dine tænders og tandkøds sundhed, bør du stadig gå til tandlægen med jævne mellemrum. Der kan nemlig gemme sig plak og tandsten på og imellem tænderne, som kun kan fjernes med en tandrensning. I forbindelse med en tandlægeundersøgelse vil tandlægen også polere dine tænder. Poleringen gør tandoverfladen glat, så bakterier ikke kan klæbe sig fast til den. En tandrensning og polering er ganske smertefri, og bagefter vil dine tænder føles både glattere og renere. Desuden vil mindre misfarvninger på tænderne forsvinde.

Der er altså masser af gode grunde til ikke at springe tandlægebesøget over. Hvis du har brug for en tandlægeundersøgelse og en tandrensning, kan du tage kontakt til din lokale tandlæge nær Egå. Din tandlæge er også uddannet i at vejlede dig i korrekt rengøring af dine tænder, så du er sikret sundt tandkød i fremtiden.

Tandlæge Poul Martin Grønnegaard
Skelagervej 7-9
8200, Aarhus N
86 10 91 11

Published in Mundhygiejne Tandbørste Tandbørstning Tandlæge Tandpleje Tandsundhed Tandtips

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *