Skip to content →

Oprethold en god tandplejerutine og undgå dårlig ånde

Dårlig ånde

De fleste af os har prøvet det. Dårlig ånde. Tilsyneladende et uundgåeligt onde, som vi mennesker må finde os i. Men sådan behøver det heldigvis ikke at være – der er mange ting, du kan gøre for at undgå den dårlige ånde. Kodeordene er god tandplejerutine. Din personlige tandlæge på Frederiksberg kan give dig den vejledning, du behøver. Her følger nogle gode råd til, hvordan du begrænser den dårlige ånde.

Børst tænder og tunge – grundigt!

Din mund og dit spyt indeholder mange, mange forskellige bakterier. Bakterierne udfører en vigtig opgave, da de nedbryder mad og døde celler. Ulempen er, at bakterierne som biprodukt producerer forskellige svovlholdige gasser, som resulterer i den dårlige ånde. Løsningen er, først og fremmest, grundig tandbørstning to gange om dagen. Du bør også inkludere børstning af tungen – her kan der være op til fire gange så mange bakterier som noget andet sted i munden. Børst tungen med tandbørsten eller en speciel tungeskraber så langt tilbage du kan komme.

Spis og drik

Dårlig ånde kan også skyldes mangel på spyt. Spytproduktionen stimuleres, når du spiser og drikker – derfor skal du ikke, som du måske er fristet til, undgå at spise eller drikke, hvis du lider af meget dårlig ånde. Indtag af mad og drikke holder faktisk mundhygiejnen ved lige. Om morgenen vil ånden ofte være dårligst hvilket skyldes, at du ikke har indtaget mad eller drikke i lang tid, og bakterierne dermed har fået fred til at danne svovlgasser i de timer du sov.

Lad være med at ryge

Rygning er usundt – det ved du jo godt. Men vidste du, at rygning også er en af hovedårsagerne til dårlig ånde? Røgen i sig selv lugter dårligt, men rygning nedsætter også spytproduktionen. Derudover er rygning en af de hyppigste årsager til betændelse i tandkødet, hvilket også kan føre til dårlig ånde.

Brug mundskyl med omhu

Mange tyr til mundskyl, hvis de har dårlig ånde. Det er der ikke noget galt i – mundskyl skader ikke, og kan faktisk fjerne en stor del af den dårlige ånde. Men det er meget vigtigt, at du ikke kun tyr til mundskyl. Uden tandbørstning og tungerensning er mundskyl ikke særligt effektivt – mundskyllen skjuler symptomerne, den dårlige ånde, men gør ikke noget ved selve problemet.

Hvis din dårlige ånde ikke forsvinder, når du følger rådene for god mundhygiejne, så spørg din tandlæge på Frederiksberg til råds. Sammen kan I finde den helt rigtige løsning.

 

GlKongetand

Gammel Kongevej 123

1850 Frederiksberg C

33 24 35 33

 

 

Published in Dårlig ånde Mundhygiejne Tandpleje

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *