Skip to content →

Hvorfor får man tandpine?

Tandpine er noget de fleste har oplevet på et tidspunkt i deres liv, og hvis der er nogle, der endnu ikke har oplevet det, vil de med stor sandsynlighed opleve det senere i livet.

Tandpine behøver ikke nødvendigvis at være et tegn på dårlig mundhygiejne. Der kan sagtens opstå tandpine af årsager, som man ikke selv er skyld i – dette kunne for eksempel være et tandfrembrud. Tandfrembrud er noget, alle har oplevet som baby, men dette er ikke en tandpine, man kan huske. Tandfrembrud sker også, når/hvis man begynder at gro visdomstænder. Det er forskelligt i hvor høj grad, man oplever smerter, når man får visdomstænder.

Nogle lægger nærmest ikke mærke til, at deres visdomstænder begynder at gro, mens andre oplever voldsomme smerter af det. Smerterne betyder ikke nødvendigvis, at der ikke er plads til tanden eller tænderne, men kan komme af, at tænderne vokser.

Selvom det umiddelbart virker som om, der er den nødvendige plads til visdomstænderne, er det dog stadig en god idé at opsøge en kyndig og kompetent tandlæge i Københavnså man kan få undersøgt, om de vokser som de skal. Det kan nemlig sagtens være, at de vokser skævt, eller at de har store rødder, og derfor i sidste ende vil komme til at skubbe til nabotænderne. Dette kan man kun finde ud af, hvis man får taget røntgenbilleder.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får tandpine?

Tandpine kan selvfølgelig også opstå af andre årsager. Det kan for eksempel være hvis man har et hul i en tand, tandrodsbetændelse, tandbyld eller tandkødsbetændelse. Hvis tandpinen er opstået som følge af hul i tanden, vil du typisk kunne mærke smerten, når du tygger noget i området. I tilfælde af tandkødsbetændelse kan dit tandkød blive hævet og ømt. Uanset hvilken form for tandpine man oplever, skal man uden tvivl kontakte en erfaren tandlæge ved Søerne, så man kan undersøge hvad årsagen til smerterne er – og få den bedst mulige behandling.

Hvis man for eksempel går rundt med tandkødsbetændelse og der ikke bliver gjort noget ved det, kan det nemlig i værste tilfælde udvikle sig til paradentose, der kan give porøse og løse tænder. Hvis paradentosen først har fået lov at udvikle sig kraftigt, kan man i sidste ende kun behandle det med nye tænder.

Hvis man oplever tandpine i kortere tid, er det ofte ganske ufarligt. Oplever man, at tandpinen står på i længere tid, er det en god idé at kontakte en tandlæge, der kan undersøge den bagvedliggende årsag til smerterne.

Tandlæge Erik Strange

Borups Alle 7

2200 København N

38346786

Published in Tandlæge

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *