Skip to content →

Syreskader på tænderne – hvad, hvorfor og hvordan

Syreskader

Er du vild med slik og søde sager? Og drikker du ofte sodavand, saftevand, juice og andre læskedrikke? Så er der fare for, at du udvikler syreskader på tænderne.

Syreskader hedder også ’erosioner’, og de opstår, når tændernes emalje går i opløsning. Tabt emalje kan ikke gendannes, og derfor er det vigtigt at tage syreskader alvorligt. Er du i tvivl om, hvorvidt du har syreskader på dine tænder eller ej, er det en god idé at kontakte en erfaren tandlæge i Ishøj, som kan undersøge dine tænder.

Hvorfor opstår syreskader?

Syreskader opstår, når syre nedbryder tændernes emalje. Syre kan komme fra både drikkevarer, mad og fra mavesyre nede fra maven. Mad- og drikkevarer kan indeholde syre i sig selv. Men spiser du noget sødt, vil sukkeret også omdannes til syre i munden. Dette skyldes, at bakterier på tænderne bruger sukker som en del af deres forbrænding, og når dette sker, omdanner bakterierne sukkeret til syre.

Syre ætser tændernes emalje. Emaljen er tændernes yderste beskyttende lag, og når denne opløses, vil tænderne være udsatte over for caries. Jo oftere tænderne udsættes for syre, desto større en opløsning sker der.

Hvordan ser syreskader ud?

Syreskader bør således tages meget alvorligt. Desværre kan det være vanskeligt at opdage begyndende syreskader, da skaderne først for alvor bliver tydelige i et fremskredent stadie.

Dog er der alligevel en række tegn, du bør være opmærksom på. Hvis dine tænder er tyndslidte og har en blank overflade, er det tegn på, at emaljen er blevet ætset. Dette gør tænderne skrøbelige, og derfor er det heller ikke ualmindeligt at se knækkede kanter.

Syreskader skaber også udhulede områder på for- og bagsiden af tænderne samt på tyggefladerne. Disse udhulede områder er ofte mere gullige end resten af tænderne.

5 måder at nedsætte risikoen for syreskader

  1. Begræns dit indtag af sukker og læskedrikke
  2. Brug et sugerør, hvis du drikker sukkerholdige drikke
  3. Skyl altid munden med vand eller mælk, når du har spist eller drukket noget sødt eller syrligt.
  4. Drik læskedrikke hurtigt, hvis du skal drikke det – drikker du det over længere tid, bader du hele tiden dine tænder i sukker.
  5. Søg behandling, hvis du lider af sure opstød – mavesyre ætser også tandemalje.

Når du får undersøgt dine tænder, vil din tandlæge hurtigt kunne se, om du har syreskader på tænderne. Er du i tvivl om, hvad du skal gøre ved problemet, bør du altid tale med din tandlæge om det. Du kan søge råd og vejledning hos en tandlæge tæt på Brøndby Strand, som altid står klar til at svare på dine spørgsmål.

 

ditTANDLÆGEteam
Strandgården 25, st.tv.
2635 Ishøj
43 73 35 01

Published in Syreskader Tandlæge Tandpine

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *