Skip to content →

Hvordan opstår huller i tænderne?

Caries

Huller i tænderne går også under navnet caries. Hver dag får mange behandlet huller i tænderne, og dette gør cariesbehandling til en meget almindelig tandbehandling.

Mange behandlinger og udboringer kan dog undgås, hvis blot man er opmærksom på det, der forårsager huller i tænderne. Hvad dette er, hvordan huller i tænderne udvikler sig, samt hvordan du kan forebygge det, finder du svar på herunder.

Derfor får du huller i tænderne

En stor del af de mad- og drikkevarer, vi indtager, indeholder stivelse og sukker. Når disse kommer i kontakt med tænderne, vil bakterier omdanne sukker til syre, hvilket indgår i dannelsen og ophobning af plak samt nedbrydning af emalje. Uanset hvor meget du børster dine tænder, vil der altid være bakterier tilstede i munden, men heldigvis kan spyt medvirke til at neutralisere syren på tænderne.

Emaljen beskytter tænderne, og derfor er det et problem, når den opløses. Dog skal der varig nedbrydning til, før emaljen ætser helt væk. Når dette sker, får bakterier fri adgang til tandbenet – også kaldet dentinen – hvor de vil skabe en bakteriel infektion, som i værste fald kan nå helt ind til tandens nerve.

Genkend huller i tænderne

Begyndende huller vil kunne genkendes som hvidlige forandringer. De kan være svære at se med det blotte øje, men hos en tandlæge i Frederikssund kan en tandlæge hjælpe dig med at holde øje med udviklingen af huller, så der sættes ind hurtigst muligt.

I takt med at huller i tænderne udvikler sig, vil bakterier ødelægge tanden mere og mere, hvilket giver sig til udtryk ved beskadigelse af tandens overflade. På tændernes tyggeflader kan dette genkendes som mørkere områder.

Huller nedbryder tænder, og derfor er det ikke ualmindeligt, at der i tilfælde af et hul i en tand vil knække et stykke af tanden. Her vil hullet for alvor komme til syne.

Forebyggelse og behandling

Hvis caries er i et tidligt stadie, kan udviklingen ofte stoppes ved ekstra god mundhygiejne og eventuelt supplering med flourlak.

Hvis caries derimod er mere fremskreden, er det nødvendigt at fjerne hullet med udboring. Her fjernes en del af tandsubstansen, som senere erstattes med en fyldning – oftest i plast.

Den bedste måde at undgå huller i tænderne på, er ved at prioritere forebyggelse højt. Den rette forebyggelse sker i en kombination af regelmæssige tandlægebesøg – eksempelvis hos en tandlæge nær Jægerspris – og god mundhygiejne. På daglig basis passer du på dine tænder ved at have grundige børsterutiner to gange om dagen. For at fjerne så mange bakterier som muligt og dermed også grundlaget for huller i tænderne bør du desuden anvende tandtråd til at fjerne bakterierne mellem tænderne.

 

Bergstrøms Tandklinik
Jernbanegade 13 A, 1. mf
3600 Frederikssund
47 31 05 15

Published in Caries Huller Tandlæge

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *