Skip to content →

Isninger i tænderne

Isninger i tænderne

Isninger i tænderne er et udbredt fænomen, der rammer både mænd og kvinder i alle aldre. De er jagende, hurtige og ikke mindst smertefulde. Fænomenet viser sig som oftest i forbindelse med indtag af sure, søde, kolde og varme mad- og drikkevarer, og derudover ses det også hyppigt, at problemet opstår, når kold luft rammer tænderne.

Hvis du lider af isninger i tænderne, og heraf bliver generet og hæmmet i dit indtag af almindelige mad- og drikkevarer, anbefales du at kontakte enten din lokale tandlæge eller en erfaren tandlæge i Aalborg, som kan hjælpe dig med at finde en løsning på problemet.

Hvorfor opstår isninger i tænderne?

Isninger i tændernes skyldes blottede tandhalse. Blottede tandhalse opstår, når tandkødet trækker sig tilbage og efterlader den øverste del af tænderne ubeskyttet. Når dette sker, er tændernes overflade blottet, hvilket betyder, at små kanaler ind til tandens nerve er åbne for påvirkning – og det er når nerven påvirkes, at smerten opstår.

Men hvorfor trækker tandkødet sig tilbage? En hård tandbørste og en børsteteknik, hvor der børstes på tværs af tandrækken er typiske årsager, og da tandkødet ikke kommer frem igen, når først det har trukket sig tilbage, bør du være særlig opmærksom på, hvordan du børster dine tænder

I andre tilfælde opstår isninger i tænderne som følge af længere tids slitage, hvorved emaljen enten forsvinder helt eller delvist, og således efterlades tandhalsene og adgangen til tandens nerve blottet. Også ubehandlede huller, dårlige fyldninger og revner leder til isninger i tænderne.

Slip af med isninger i tænderne – 3 gode råd til dig

  1. Brug den rette børsteteknik

Den rette børsteteknik har stor betydning for dine tænder og tandkød, og ikke alene for at undgå unødigt slid og skader, men også for at tandkødet ikke trækker sig tilbage, bør du børste dine tænder i små cirkelbevægelser og fokusere på én tand ad gangen. Desuden anbefales du at bruge en blød tandbørste med tætte børstehår, som er skånsom for tænder og tandkød.

  1. Få lakeret de blottede tandhalse

Hvis dit tandkød har trukket sig tilbage, er der som nævnt ingen mulighed for at få det frem igen. Dog er det muligt at beskytte de blottede tandhalse med en flourlak. Tal med din tandlæge nær Nibe om muligheden for at få lakeret dine tænder med flourlak, således at du undgår smerter og isninger i tænderne.

  1. Gå til tandlægen og få den rette behandling

Det varierer i høj grad fra person til person, hvad isninger i tænderne skyldes. Derfor anbefales du at bestille en tid ved din tandlæge for at få afklaret dit specifikke problem. Hvis isningerne skyldes et hul i en tand, skal dette behandles så hurtigt som muligt. I andre tilfælde kan en rodbehandling være nødvendig for at afhjælpe problemet.

NAP:
Tandlægerne i Gug ApS
Sønder Tranders Vej 16
9210 Aalborg SØ
98 14 17 55

Published in Tandlæge Tandpleje Tandsundhed

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *