Skip to content →

Sådan opretholder du en god tandrutine

Tandbørstning

Det er vigtigt når du skal pleje og rengøre dine tænder, at du opretholder en god rutine. I samarbejde med VoresTænder Tandklinik, vil vi i denne artikel give dig gode råd til, hvordan du selv kan sikre dine tænders sundhed hele livet igennem.

Det vigtigste ved god tandpleje er, at du gør det hver dag – og helst både morgen og aften. Tænderne skal børstes minimum en, men allerhelst to gange dagligt, for at plak og bakterier effektivt bliver fjernet.

Mange tandlæger beretter for eksempel, hvordan mange huller i tænderne og tandsygdomme kunne være undgået med regelmæssig og effektiv tandpleje. Nøglen til god tandpleje er netop en god rutine.

Det skal du gøre – hver dag

Tænderne skal børstes dagligt. Det er som regel ikke af stor betydning, hvorvidt du bruger en elektrisk eller en almindelig tandbørste, så længe du sørger for at børste tænderne op til to gange dagligt. Hvordan du børster dem er heller ikke uvæsentligt.  Det bedste er, når du bruger cirkelrunde bevægelser omkring tænderne, én tand ad gangen, for så bliver tændernes overflade slidt mindst muligt. Sørg for at bruge en tandpasta, der indeholder fluor. Det gør de fleste tandpastaer, medmindre der er tale om et helt særligt, økologisk produkt eller såkaldt natur-tandpasta med naturlige ingredienser. Fluor hjælper med at holde tænderne fri for huller og yder derved en ekstra beskyttelse, der går ud over selve tandbørstningen. For at få en god og regelmæssig rutine omkring tandbørstning, skal du sørge for altid at have en god tandbørste og tandpasta ved hånden. Børst tænder på bestemte tidspunkter hver dag, hver aften lige inden sengetid og efter sidste måltid, og hver morgen enten lige når du er stået op eller lige efter morgenmaden. Det bedste er at børste tænderne lige efter morgenmaden, men har du nemmest ved at huske det helt fra morgenstunden, for eksempel samtidig med at du går i bad som det første efter at være stået op, er det også fint – bare du gør det hver eneste morgen.

Det skal du gøre ugentligt

Udover den daglige tandbørstning er det vigtigt, at du flere gange ugentligt bruger tandtråd. Det fjerner bakterier i mellemrummene mellem tænderne, der ofte sætter sig i form af madrester, som tandbørstningen ikke kan blive kvit, fordi den ikke kan nå dem. Tandtråd behøver du som regel ikke bruge hver dag, medmindre tandlægen råder dig til det, men det kan være en god idé at gøre det til en del af din daglige rutine, for eksempel om aftenen før du skal sove, hvor der ofte er bedre tid end om morgenen. Du kan altid modtage vejledning og instruktion fra din egen lokale tandlæge i fx Holte, der altid står klar til at hjælpe dig med at forbedre dine rutiner for god mundhygiejne. Derfor skal du aldrig være nervøs for at spørge din tandlæge til råds – de er til for at hjælpe dig med bedst at bevare din tandsundhed.

VoresTænder Tandklinik v/ tandlæge Paulina Kempa
Lyngby Torv 11, 1. th.
2800 Kongens Lyngby
45 87 22 61

 

Tre gode råd angående tandbørstning

Det er vigtigt at børste tænder dagligt for at opretholde en god tandrutine og undgå huller i tænderne eller andre tandsygdomme. Det er de fleste klar over, men det er ikke alle, der ved, hvordan man på bedste vis børste tænder, så man både opnår den optimale rensning af tænderne og samtidig undgår at udsætte dem for alt for meget slid. Sammen med VoresTænder Tandklinik vil vi derfor gerne uddybe, hvordan du børster helt korrekt, så det ikke skader tænderne.

Tænderne skal jo gerne holde hele livet, men med tandbørstning hver dag kan det ikke undgås, at tænderne bliver udsat for et vist slid. Det er især emaljen, der omslutter tændernes overflade, som er i fare for at blive slidt ned, og det er et problem, hvis den bliver slidt af, da den netop danner en beskyttende hinde omkring tænderne og sørger for, at de holder længere. Er den først væk, er tænderne langt mere udsatte og kan ikke så godt modstå kulde- og varmepåvirkninger, hvilket kan give slemme isninger i tænderne. Der er flere andre ting, man skal være opmærksom på i forbindelse med tandbørstning, hvorfor vi her vil give tre gode råd angående tandbørstning:

Brug cirkelbevægelser under børstningen

Mange mennesker benytter den samme frem-og-tilbage-bevægelse, når de børster tænder, men det kan netop udsætte tændernes emalje for ensidigt slid, ligesom denne bevægelse ikke er helt optimale i forhold til at nå ud i alle kroge og rengøre tænderne. Derfor er det langt bedre at børste i bløde cirkelbevægelser rundt omkring hver enkelt tand. På den måde kommer man godt rundt i hjørnerne og undgår samtidig ensidigt slid på tændernes overflade.

Benyt en blød tandbørste

En anden ting, der kan udsætte tændernes emalje for unødigt slid, er hvis du bruger en for hård tandbørste. I stedet bør du købe en blød tandbørste, for den er lige så effektiv til at rengøre tænderne og udsætter dem ikke for samme slid. Typisk skal du skifte tandbørsten ud hver tredje måned, eller når den er så slidt, at hårene på børsten er begyndt at stritte til siderne – så er den nemlig blevet for slidt. En god tandbørste er vigtigt i forhold til at holde tænderne rene uden at slide på dem.

Brug tandtråd

En ting som de fleste tandlæger altid råder deres patienter til, og rigtig mange patienter alligevel glemmer i det daglige, er at bruge tandtråd. Flere dygtige tandlæger i Søborg, Lyngby og Bagsværd beretter, hvordan de gentagne gange fortæller patienter, at deres tænder og tandkød ville blive mærkbart, hvis de bare huskede at bruge tandtråd. Med tandtråden kan man komme ind i de revner og mellemrum mellem tænderne, hvor madrester og bakterier ofte skjuler sig, og hvor tandbørsten ikke kan nå ind. Efterladte bakterier imellem tænderne kan lige så ofte være skyld i tandsygdomme som mangelfuld tandbørstning.

VoresTænder Tandklinik v/ tandlæge Paulina Kempa
Lyngby Torv 11, 1. th.
2800 Kongens Lyngby
45 87 22 61

Published in Børste tænder Korrekt børsteteknik Tandbørstning

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *