Skip to content →

Sådan foregår en rodbehandling

smertefri rodbehandling

En rodbehandling er det, der i fagsprog går under betegnelsen endodonti. Det kan være nødvendigt at foretage en rodbehandling, hvis der er opstået en infektionstilstand i tandens nerve, eller hvis den på anden måde har taget skade. Nerven vil ofte have taget skade af caries eller på grund af et slag eller små revner i tanden, der blotlægger nerven. Hullet eller revnerne tillader for en større gennemstrømning af bakterier, der kanaliseres direkte ned til tandnerven, hvilket forårsager en betændelsestilstand i nervens indre.

Det er heldigvis muligt at behandle tanden, så den bliver næsten lige så stærk og god som inden skaden skete. De fleste tandlæger i Roskilde og omegn bestræber sig på at bevare tanden ved behandling, hvilket er den mest skånsomme og bedste behandling.

Om selve behandlingen

Ved en rodbehandling fjernes den beskadigede nerve, og den nu tomme rodkanal renses grundigt og fyldes slutteligt med en tæt rodfyldning. Behandlingen foregår under lokalbedøvelse og er derfor fuldstændig smertefri. Tandlægen vil starte med at fortælle dig om proceduren og herefter lokalbedøve det område, der skal behandles. Herefter bores der et hul i tanden for at opnå adgang til nerven i selve rodkanalen. Når tandlægen har fået adgang til den inderste del af tanden, fjernes tandens nerve og de bakterier, der har trængt ned til denne og forårsaget betændelsestilstanden. Til at fjerne nerven bruges specielle, tynde rodfiler, der udglatter siderne af rodkanalen. Når tandens nerve er fjernet, renses og desinficeres rodkanalerne for at undgå yderlige betændelsestilstande. Efter endt rensning fyldes hullet med plastikmateriale for at undgå tilstrømning af bakterier. Såfremt tandlægen har boret i tanden for at opnå tilgang til nerven, hvilket ofte vil være tilfældet, udfyldes den manglende tandsubstans med en plastfyldning.

En rodbehandling vil typisk kræve imellem 1-3 besøg på klinikken, alt efter hvor intens betændelsestilstanden viser sig at være. Efter endt behandling vil tanden være næsten lige så stærk og holdbar, som før den blev rodbehandlet.

Smerter forbundet med rodbehandlinger

På grund af moderne dentalteknik kan tandlæger nu udføre 100% smertefri behandling. Få patienter oplever lette, forbigående smerter i dagene efter behandlingen, men disse burde nemt kunne dulmes med håndkøbsmedicin. Der er altså minimale smerter forbundet med en rodbehandling – både under behandlingen og efter. Du skal derfor hverken frygte eller i værste tilfælde udskyde en rodbehandling.

Skal du have foretaget en rodbehandling i Roskilde eller omegn, er det en god idé at finde en tandlæge, du føler dig tryg ved, og som tilbyder 100% smertefri behandling.

 

Tændlægerne Malte
Skomagergade 15
4000 Roskilde
46 35 62 13

Published in Rodbehandling Smertefri Tandlæge

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *